"34 tips som gör dig till en bättre gäddfiskare."

Av Leif Engström27. Hitta gäddan genom trolling.
En av de säkraste metoderna att hitta både små och stora gäddor är trolling med flera beten på olika djup. Genom trolling kan du söka av stora ytor och djup och samtidigt lära dig hur sjön ser ut under ytan. Har du ett bra ekolod får du en bättre bild av din undervattensvärld. Memorera och skriv upp var du hittar gäddan och andra fiskar. Har du trollat av din sjö några gånger under olika årstider har du sannolikt lärt dig dig både gäddans och andra fiskarters stråk och ståndplatser under vår, sommar och höst. Att föra en noggrann fiskejournal visar dig vägen till ökade kunskaper och bättre fångster.

När du lokaliserat gäddans ståndplatser kan du ankra och spinnfiska av de heta områdena i solfjädersform. Är det grunt och lätt vind kan du också driva och spinnfiska av de ståndplatser du tidigare lokaliserat via trolling.


28. Sommargädda är trollinggädda.
Sommartid, den årstid gäddan växer och omsätter mest energi, hittas den stora gäddan ute i sjön på djupare vatten och inte på grunt vatten inne vid stränderna som under höst och vår.

Trolling är sannolikt den bästa gäddfiskemetoden under sommarmånaderna juli och augusti. Det är inte bara det att sommargäddan föredrar ett byte som rör sig snabbt i det uppvärmda vattnet, utan den verkligt stora fördelen med trolling är att betet alltid fiskar i nya vatten. Ju snabbare man trollar, desto mera vatten hinner man fiska av. Det går att trolla gädda vid 1,2 - 1,7 knop under höst och vår, men sommartid tycks gäddorna hugga bättre vid 1,8 - 2,8 knops fart.

 
Birger Kvarnälv, Carl-Gunnar Höglund och Mikael Hammarstedt (Team Saida) med en monstergädda och åtta andra stora gäddor fångade en junidag utanför Mörkö.
Mikael Hammarstedt och Leif Engström (Team Saida) med en monstergädda på drygt 13 kilo och sex andra stora gäddor fångade en septemberdag utanför Mörkö i Trosa skärgård. Efter denna gäddfiskedag infördes obligatorisk Catch & Release vid allt gäddfiske inom Team Saida.29. Stopp och Kör-metoden.
Den konstanta trollinghastigheten ger sällan de bästa fångstresultaten, utan en ständigt ökande och minskande hastighet ger de flesta huggen. En effektiv metod vid trolling är att låta wobblern eller draget sjunka ner till botten innan båten sätts i rörelse. Starta sedan motorn och trolla ett stycke. Stoppa båten på nytt och låt betet sjunka ner mot botten igen. Denna "Stopp och Kör-metod" är mycket effektiv vid gäddtrolling i djupa och medeldjupa sjöar. Fiskemetoden är ovanligt fångstgivande under sommarmånaderna juli och augusti, när ytvattnet är varmt och gäddan befinner sig i djupare, kallare och syrerikare vatten.


30. Trigga gäddan till hugg.
När jag själv körde avancerad flerspötrolling med magnumwobbler över "heta" områden för stora gäddor, trollade jag ofta med fyra eller sex spön och parvis varierande linlängder. Innan jag började djuptrolla efter gädda och gös med leadcorelinor och djupriggar för att få ner wobblerna på önskade djup, använde jag 100 - 300 grams bananformade, egentillverkade blysänken med öglor av rostfri cykeleker i båda ändarna. Tack vare relativt korta linlängder och tunga sänken kunde jag provocera stora efterföljande Gäddor till att hugga wobblerna genom att hålla i spöt och dra spötoppen långt föröver och sedan blixtsnabbt föra spöt bakåt, så att det tunga sänket 1,2 - 1,5 meter framför wobblern dök och snabbt drog ner wobblern nedanför gäddans synperiferi. Ofta dök gäddan direkt efter och tog det flyende bytet, wobblern. Testa själv och du har lärt dig ett nytt knep att trigga monsterstora gäddor till snabba, våldsamma hugg!

 
Leif Engström visar hur han tar nackgrepp på en gädda en vårmorgon i maj 1973 vid Eriksö sydost om Trosa. Lägg märke till att Leifs lilla Kobben katamaran är utrustad med både ekolod och fotmanövrerad Minn Kota elektrisk fiskemotor.
Med ena foten lätt på pedalen till Minn Kota elektriska fiskemotorn manövrar Kjell Lagergren elegant den lilla katamaranen och har båda händerna fria för fiske. Med blicken på ekolodet i båtens för är Kjell konstant medveten om djup, växter fiskar och annat som dyker upp under båten. Kompisen Nick Hammari i akterstolen är i full färd med att drilla in en bångstyrig gädda i aprilsolen 1973 utanför Mörkö.

 

Bild, text och copyright: Leif Engström


Föregående  1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8  Nästa