"34 tips som gör dig till en bättre gäddfiskare."

Av Leif Engström22. Häng dina stora wobbler och jerkbaits på insidan av en kylbox.
Jag har mina stora jerkbaits och wobbler (Bomber 17A och 17J, Cisco Kid 1800, Rapala Magnum, Teddy Baits, Saida, Suick Thrillers, Swim Whizz, Westins Jätte m.fl.) hängande på insidan av en kylbox med bärhandtag. Fördelarna med att ha wobblerna hängande i en kylbox är flera. Dels så får bättre överblick och kan snabbt byta bete. Dels så torkar wobblerna lättare och krokarna rostar inte så fort. Förr köpte jag dessa kylboxar både hos ICA och Coop. De kostade cirka 100 kronor/st. och fanns i olika färger. Säkerligen går de att få tag på någonstans idag också.


23. Svärta skeden på din Cisco Kid och få fler hugg.
På alla mina Cisco Kid-wobbler har jag svärtat skedens under- och översidan med vanlig spritpenna. Detta gör jag för att hindra de horisontella solljusreflexerna från att blända och skrämma efterföljande Gäddor och Gösar. Svarta och även röda spritpennor har jag alltid i fiskeboxen för att matta hakskedarna på wobbler eller rita lockande huggprickar eller diagonalränder.

Du kan få dina Cisco Kid 600 och 1800 att simma bättre och livligare i vattnet. I hakskeden fram sitter antingen en dubbelhake med en liten och en stor ögla samt ett skjutbart hylslås på mitten eller så sitter det en fjäderring i skedöglan. Sitter det en dubbelhake i skeden ska den större öglan och inte den mindre vara fäst i hakskeden. Dubbelhaken kan fastna i ett läge och låsa wobblerns simmande rörelser i vattnet. Själv plockar jag alltid bort dubbelhaken och monterar en kraftig fjäderring som får plats och kan röra sig innanför bygeln på skeden. Är fjäderringen för grov, då låser den gången på Cisco Kid-wobblern, så att wobblern går som en stel pinne genom vattnet.

För att få Cisco Kid-wobblern att vicka yvigare och locka mer i vattnet böjer jag ner skeden en aning. Då wobblar den yvigare i sidled men går samtidigt lite grundare i vattnet.

En Musky Cisco Kid 621 (Black Silver) har varit en av mina bästa fiskevänner sedan våren 1959 vid jakten efter riktigt stor gädda!


24. Tillverka dina egna gäddtafsar.
Ofta blir gäddtafsarna skrynkliga eller skadade efter ett mindre antal fångade gäddor. Sedan många år tillbaka tillverkar jag alltid mina egna gäddtafsar. Som material har jag oftast köpt Berkleys plastöverdragna wire och hylsor i klasserna 20, 30, 60 och 80 LBS. Jag använder både svart och ofärgad, blank wire. Som hakar och lekande föredrar jag idag den fjäderstarka Patriot "CrossLock" 8530-2 till 20 och 30 LBS tafsar samt ännu kraftigare 85 LBS "DuaLock" FDSO5 hakar till 60 och 80 LBS wire. Mina gäddtafsar är 20 - 35 cm långa. De är alltid minst 5 cm längre än betet jag fiskar med. När jag tillverkar en gäddtafs trär jag wiren först genom hylsan, sedan genom lekandets ögla och sedan genom hylsan två gånger. Detta innebär att jag trär wiren tre gånger genom hylsan. Det blir då en liten låsögla på insidan av hylsan som hindrar wiren att glida ur hylsan. Slutligen klämmer jag mycket försiktigt ihop hylsan i vardera ändan på tafsen med min wiretång. Klämmer jag för hårt då skadar jag wiren.

 
Mikael Hammarstedt (Team Saida) med en 10,7 kilos gädda fångad i maj på en Swim Whizz Nr 558 (Flo.Yellow/Spots) utanför Mörkö.
Carl-Gunnar Höglund (Team Saida) med en 12,8 kilos gädda fångad i april på en blyad, långsamt sjunkande Swim Whizz Nr 563 (Rainbow) utanför Mörkö.
Mannen med stål i nyporna, Kjell Lagergren (Team Saida) bordar en skaplig gädda med ett stadigt nackgrepp en julidag 1976 utanför Mörkö. Gäddan, som väger 9,2 kilo har huggit på en Cisco Kid Nr 621 (Black Silver) och fångats av mothuggsspecialisten Birger Kvarnälv. Båten är en Ockelbo B15 med dubbla Minn Kota elektriska fiskemotorer. En fotmanövrerad Minn Kota Mag 24 i fören lämnar Kjell båda händerna fria för fiske och den aktermonterade Minn Kota 75 fiskemotorn ger extra fart när så behövs.25. Laga dina sönderbitna jerkbaits och wobbler.
Många wobbler på fiskemarknaden är tillverkade av celluloid eller ABS-plast. Cellluloidwobblern är transparent, dvs genomskinlig och abswobblen är gul eller vit till färgen innan den målats. Om en gädda bitit hål på en celluloidwobbler kan du laga hålet med Karlssons klister, ett material som går i kemisk förening med celluloidplasten. Om en gädda bitit hål på en abs-plastwobbler kan du laga hålet med epoxylim. Du kan t.o.m. förstora wobblerns haksked eller göra en ny haksked med epoxylim. Ibland kan det vara mycket svårt att hitta hålet där wobblern läcker in vatten. Stoppa då wobblern i frysen några timmar så att wobblern kyls ner till minusgrader. Plocka ut wobblern ur frysen och doppa den i hett vatten. Efter en stund börjar det bubbla luft ur hålet eftersom den nerkylda luften expanderar och pyser ut genom hålet när wobblern upphettas. När du väl lokaliserat hålet efter gäddtanden i wobblern så kan du nu laga det.


26. Gäddans uppträdande och effektiv fisketeknik före leken.
Årets bästa gäddfiske börjar om våren en vecka efter islossningen. Gäddorna som befunnit sig inne vid land tätt under isen går nu ut på djupare vatten. De gäddor som stått djupt rör sig också. Gäddorna är oroade! De söker upp nya ståndplatser. Det kan ta en vecka efter islossningen innan de tänker på mat igen. På senhösten vandrar ytterskärgårdens gäddor inåt. Fortplantningsinstinkten har gripit dem. De söker sig tillbaka till en liknande vassvik eller gräsbotten som den där de själva föddes en gång. I branterna och i djupet alldeles utanför lekviken stannar de upp. Här väntar de tills de känner sig mogna för lek. Det är det ökande antalet soltimmar och den stigande vattentemperaturen som manar gäddorna till lek.

Det är i just detta tidiga vårskede, i samband med gäddleken, som den erfarne gäddfiskaren brukar göra storfångster på riktigt stora gäddor - monstergäddor. Gäddan tar inte i när den leker eller ska leka har många sagt mig. Tro det om du vill, många av mina största skärgårdsgäddor har jag tagit vid just denna tidpunkt på året. Nu omkring leken föredrar gäddan 15-20 cm långa och gärna ledade wobbler som rör sig mjukt och slingrande vid superlångsam inspinning med evighetslånga spinnstopp. För att locka den stora gäddan till hugg ska wobblern gå tätt utefter botten och spinnas in "lååångsamt" och gärna med upprepade spinnstopp efter varje kast!

Tidigt på våren, när isen nyligen har försvunnit, är all vegetation på mellanbottnarna nervissnad. Bottnarna mellan djupen och lekvikarna är ljusa och sterila. Ingen normalt funtad gädda vill bilda kontrast mot en sådan botten. Under dagen, när det är som allra ljusast, står gäddan kvar i djupet om den inte redan har gått in längst in i lekviken. Här inne är den ofta förlorad för spinnfiskaren. Mot eftermiddagen, när skuggorna blir långa och solen står lågt i väster, kommer många av gäddorna in på de ljusa mellanbottnarna på 3 - 5 m djup. Först nu är det dags att presentera sina slingrande wobbler för gäddorna här inne på mellanbottnarna. I branterna och på djupare vatten utanför lekviken på 4 - 7 m djup där står "monstergäddorna" och väntar på din långsamt sjunkande Swim Whizz, Cisco Kid eller den wobbler du lärt dig att fiska perfekt med. Själv föredrar jag Bomber 16A och ledade Bomber 16J på 1,5 - 3,0 meters vattendjup, långsamt sjunkande Swim Whizz Nr 5 på djup mellan 3 och 5 meter samt Cisco Kid Nr 600 och den nya, ledade CKJ Wrangler på djup mellan 4 och 7 m. Personligt dagsrekord med sju gäddor över tio kilo har jag lyckats få på en långsamt sjunkande Swim Whizz Nr 563 med blå rygg, orange sidor och vit buk. Fisket ägde rum i utkanten av en lekvik i mitten av april. Tekniken ligger i att presentera wobblern ytterst långsamt tätt intill botten med långa pauser. I branterna och utanför lekvikarna går det bra att fiska efter monstergäddorna hela dagen så länge som det är så pass ljust att gäddorna kan lokalisera, dvs se, känna eller höra din wobbler.

 
Monstergädda på 15,3 kilo fångad i augusti av Leif Engström på Swim Whizz Nr 711 (Perch/White Belly) på nordöstra sidan av Mörkö.
Kjell Lagergren och Rudy Sundkvist med en eftermiddagsfångst av stora gäddor en septemberdag i Hållsviken söder om Trosa.

 

Bild, text och copyright: Leif Engström


Föregående  1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8  Nästa