"34 tips som gör dig till en bättre gäddfiskare."

Av Leif Engström17. Håll krokarna nålvassa!
Med slöa och rostiga krokar kan du bara kroka smågäddor. Stora gäddor är hårda i käften. Till dessa fordras nålvassa krokar. Ha alltid med en kontaktfil eller ett krokbryne i fiskeboxen. Använd kontaktfilen och fila från bågen mot krokspetsen på båda sidorna om hullingen och på utsidan.
När du filat färdigt skall alla krokspetsarna vara vassa som synålar. Räta sedan ut krokspetsarna några millimeter på betets stjärtkrok. Då fastnar gäddan ofta i själva hugget. Hos en nyköpt krok är dess skänklar parallella med skaftet eller något inåtriktade. På en sådan krok hugger sig sällan någon gädda fast. Kom ihåg att vassa krokar betyder bättre fiskelycka!


18. Lär dig att fiska perfekt med tio olika beten.
Lär dig att kunna hantera tio olika beten perfekt i stället för femtio som du fiskar med lite då och då och aldrig lär dig ordentligt. Välj ut fyra olika wobbler, tre jerkbaits, två skeddrag och en spinnare i varierande storlekar och färger. Tänk på att de utvalda betena skall täcka olika djup och hastigheter. De utvalda betena kommer nu att användas och fungera vid 95 % av dina framtida fisketillfällen. Ditt enda återstående problem blir att hitta fisken.


19. Visa storgäddan respekt.
Försök aldrig att pressa in en monstergädda till båten, utan trötta henne på avstånd. Att sätta hård press på en fullvuxen gädda är det största misstag du kan göra. Hon är så stark att hon med lätthet kan räta ut krokarna, slita av linan eller knäcka ditt spö. Efter mothugget skall du lätta på slirbromsen och ge henne en mild men bestämd press under hela drillningen. Väl trött är gäddan lätt att få i båten med ett stadigt nackgrepp, stor håv eller långskaftad huggkrok, nackgrepp för de små, håv eller gällocksgrepp för de större och huggkrok eller gälkorgsgrepp för Saidagäddorna, monstergäddorna. Att använda huggkrok fordrar rutin för att inte skada gäddan. Sätt spetsen på huggkroken försiktigt under "hakan" på gäddan. Ryck eller slit inte gäddan ombord utan lyft henne varligt och försiktigt som om hon vore ett spädbarn. Ett häftigt ryck och gäddan blir galen och börjar slå eller snurra runt. Då gäller det att snurra med huggkroken så att inte gäddans käkben går av. Släpp aldrig tillbaka en gädda med avslitet käkben! C&R är upp till dig och dem du fiskar tillsammans med!

 
John-Fredrik Engström, 8 år med sin första 12+ gädda på 12,6 kilo fångad i oktober på en sjunkande Swim Whizz Nr 564 (Tiger Stripe) utanför Mörkö. Gäddan var så stark att den flera gånger höll på att dra John-Fredrik överbord.
Birger Kvarnälv med en grann oktobergädda på 10,3 kilo fångad i september på en Cisco Kid Nr 618 (Blue Silver) vid Eriksö.
Kjell Lagergren (Team Saida) visar stolt upp en urstark monstergädda på 13,9 kilo fångad i oktober på en blyad, långsamt sjunkande Swim Whizz Nr 708 (Orange Scale/Indianlaxen) utanför norra Mörkö.20. Använd styvt spö och multirulle.
Ett 9 - 11 fot långt, styvt tvåhandsspö är ett utmärkt instrument vid gäddfiske. En av mina gamla följeslagare, ett verkligt fiskeproffs, är mycket noga med sin gäddfiskeutrustning. Han använder 0,36 mm PowerPro spectralina i stället för 0,50 - 0,60 mm homogen nylonlina till sina stora, tunga gäddwobbler. "Att fiska med nylonlina är som att fiska med gummisnodd", säger han. Han har ett 11 fot (3,4 m) långt BFT Pike Furusund spinnspö, specialbyggt av Tony Fordham i England på en Sportex kryssvävd karbon/kevlarklinga. Under hela inspinningen har han alltid tummen lätt mot spolen på sin Ambassadeur 6500 CS Rocket rulle. Med tummen på spolen kan han känna varje hugg. Det har ingen betydelse hur lätt hugget är. Det telegraferas ändå från betet genom linan till den känsliga tummen. Med det styva spöt kan han lätt känna det minsta lilla nafs på betet. Ett mjukt spö fungerar som en stötdämpare på en gammal jenkarbil, det absorberar känslan av hugget. Det är därför mycket viktigt att du väljer rätt typ av spö, rulle och lina till ditt gäddfiske.


21. Lär dig topomarkera vid ditt båtfiske.
Topomarkörer är obetalbara hjälpmedel vid allt båtfiske i skärgård och insjöar på inte alltför stora djup. Om de inte finns att köpa kan du tillverka dina egna topomarkörer av balsaträ eller cellplast. Gör dem H-formade och cirka 15 cm i fyrkant av 4 cm tjockt och hårt flytmaterial. Måla dem i signalorange färg och linda på topomarkörerna cirka 50 m stark, spunnen lina och använd ett 300 grams sänke som tyngd. Se till att du har minst ett dussin topomarkörer i båten. Numrera dem 1 till 12 med svart, kraftig spritpenna. Då¨kan du lättare hålla rätt på dem. Tack vare topomarkörens flata H-form fortsätter inte linan att vindas av så att topomarkören driver iväg med vinden. Den ligger kvar på vattenytan när sänket tar botten. Med topomarkörerna kan du t.ex. markera upp 5-meterskurvan på en grynna, en friliggande grundtopp, en djuphåla eller djupbranten i en gäddlekvik, en udde eller kanten på ett natebälte. Vid trolling efter gös och annan stimfisk markerar du huggplasen med en topomarkör. Då kan du vända och gå kontrakurs eller köra en runda och komma tillbaka på samma sätt och från samma håll som den förra gösen högg vid. Topomarkören är också ett måste om du skulle råka tappa ett spö med rulle eller något annat värdefullt överbord.

 
Morfar Hugo Åhman, guidad av Carl-Gunnar Höglund (Team Saida), med sitt livs största gädda på 12,2 kilo fångad i juli på en blyad Swim Whizz Nr 763 (Rainbow) utanför Mörkö.
Mörkögädda på 13,2 kilo fångad i juni av Leif Engström på blyad Swim Whizz Nr 708 (Orange Scale/Indianlaxen) på norra sidan av Mörkö.

 

Bild, text och copyright: Leif Engström


Föregående  1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8  Nästa