"34 tips som gör dig till en bättre gäddfiskare."

Av Leif Engström13. Gör hårt och blixtsnabbt mothugg!
Det gäller att vara vaken när en gädda tar i. Iaktta linan koncentrerat under hela inspinningen. Gäddan hugger oftast snett bakifrån. När hugget kommer slackar linan. Nu! I detta ögonblick ska mothugget göras! I nästa ögonblick kan det vara för sent. Gäddan upptäcker omedelbart sitt misstag, tvärbromsar, gapar, utvidgar munhålan med gälöppningarna slutna och pressar snabbt ihop munhålan igen utan att slå ihop käkarna, varvid en kraftig tryckstöt uppstår. På detta sätt spottar gäddan ut ett obehagligt föremål. Stora gäddor är mycket försiktigare att ta ett byte och snabbare än små när det gäller att spotta ut nåt som känns fel. Är gäddan grov, gör flera mothugg! Vid det första fäster krokspetsarna bara helt lätt. Vid det andra, hårdare mothugget rycks krokarna in djupare i den hårda gäddkäften. Hullingarna tränger in och gäddan är fast! Lätta därefter lite på slirbromsen och drilla in gäddan till dig eller båten med lagom press. Försök inte att pressa in en stor gädda till båten, utan trötta ut henne på avstånd. Att sätta hård press på en fullvuxen gädda är det största misstag du kan göra. Hon är så stark att hon med lätthet kan räta ut krokarna, slita av linan eller knäcka spöet. Ge henne en mild men bestämd press under hela drillningen.


14. Fluorgul flätlina visar huggen snabbare.
Ögat är tio gånger snabbare än handen! För att se linan bättre och huggen snabbare använd gärna fluorgul eller fluororange flätlina!. Den påvisbara fördelen med fluorgul flätlina är att den är lättare att se vid pimpelfiske, jiggfiske, spinnfiske, havsfiske och trolling. Alla sportfiskare vill ju kunna se en plötslig slackning eller en liten, nästan omärkbar darrning hos linan. Det är exakt just då som fisken lyfter eller snuddar vid betet! Om du tror att fisken skyggar för eller skräms av en ljust gul eller orange färg, då kan du svartmåla 2 - 3 meter av linan närmast betet med en vattenfast spritpenna.

 
Leif Engström med välväxt höstgädda på 13,45 kilo fångad i september på en Swim Whizz Nr 791 (Bluegill) i Löknäsviken på Värmdö, Stockholms skärgård.
Leif Engström med monstergädda på 15,85 kilo fångad i september på en Swim Whizz Nr 764 (Tiger Stripe) söder om Mörkö.
Nick Hammari, svågern med två Mälargäddor på 15,3 kilo och 12,7 kilo fångade i maj på en Cisco Kid Nr 618 (Blue Silver i Ormsundet utanför Brofjärden, Mälaren.15. Lägg på flätlinan hårt på spolen.
När du ska fiska med flätlina är det nödvändigt att den sträcks ordentligt vid påspolningen på rullen och helst bör linan vara våt när du spolar på den. Själv gör jag så här. Jag knyter på en hårt sträckande wobbler som en Cisco Kid 1800 i ena linänden. Sedan släpper jag ut hela linan bakom den långsamt gående båten. Nu blir hela linan våt! Sedan trär jag den andra linänden genom spöringarna på mitt spö och knyter fast linan på rullspolen. För att flätlinan inte ska glida friktionsfritt på spolen vid ett mothugg eller under drillning av fisk, spolar jag på ett 50-tal varv med nylonlina längst in på spolen. Nylon mot flätlina skarvas bäst med dubbel tubknut (Uni-Knot to Uni-Knot). Sedan kör jag båten så att Cisco Kid 1800 wobblern sträcker flätlinan hårt. Då kan jag också spola upp linan hårt och tätt på rullen.


16. Kontrollera linan efter varje hugg!
Var alltid mycket noga med att kontrollera den yttersta lindelen så snart du haft en gädda på kroken eller fått ett bottennapp. Har linan skadats måste den givetvis kapas och knytas om före nästa kast. Man bör också kapa av linan en halvmeter längst ut före varje fisketillfälle. Du får inte glömma att den yttersta lindelen och knuten utsätts för en chock vid varje kast.
Gäddan har vassa tänder och tuggmattan i gäddans gom river lätt av en fiskelina. Använd därför alltid ståltafs vid gäddfiske; tunnare tafs vid fiske i klara vatten och grövre vid fiske i grumliga vatten. Men använd aldrig så grov tafs att betets rörelser påverkas eller fördärvas.

 
Mikael Hammarstedt (Team Saida) med en monstergädda på 13,2 kilo fångad i maj på en stor Swim Whizz Nr 764 (Tiger Stripe) utanför Mörkö.
Carl-Gunnar Höglund (Team Saida) med en 10,2 kilos gädda fångad i maj på en Swim Whizz Nr 611 (Perch/White Belly) utanför Värmdö, Stockholms skärgård.

 

Bild, text och copyright: Leif Engström


Föregående  1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8  Nästa