"34 tips som gör dig till en bättre gäddfiskare."

Av Leif Engström9. Uppträd tyst och försiktigt på fiskeplatsen!
Åk aldrig genast in på grunt vatten där du tänker fiska, utan slå av den bullriga bensinmotorn ett bra stycke utanför grynnan eller grundbotten och kasta över platsen från långt håll. Ro sedan in till fiskeplatsen eller ändå bättre kör runt den med en ljudlös Minn Kota elektrisk fiskemotor.
Med den elektriska fiskemotorn är det inga problem att hålla båten inom lagom kasthåll till de bästa fiskeplatserna utan att skrämma fisken med motorbuller och årplask. Genom att moderera hastigheten hos fiskemotorn kan du också hålla båten inom lagom kasthåll från stranden, tills du med spinn eller haspel fiskat av varenda millimeter produktivt vatten.
Vid fiske från båt, men också vid fiske från land, är det mycket viktigt att du närmar dig gäddan tyst och försiktigt på grunt vatten, för här är hon mer lättskrämd än på djupt.
Detta gäller även om gäddan har goda kamouflagemöjligheter inne på grundvattnet. Hon känner sig ändå aldrig lika trygg som när hon har det kamouflerande djupet att simma ner i.


10. Lär dig att ankra utan att skrämma fisken!
Ankra båten tyst och försiktigt när du sommar och höst fiskar av lovartsidan på en friliggande grynna eller djupbranten i utkanten av en lekvik på våren. Ankaret får absolut inte dunsa ner i botten eller skrapa bland stenarna! Fiska i lovart! När du kommer från djupare vatten in mot branten, släpp ut 4-5 m av ankarlinan och låt båten långsamt driva inåt tills ankaret hakar fast. Mata sedan ut ytterligare 5-10 m ankarlina för att båten ska ligga stilla och inte driva vidare. På detta sätt kan du lättare fiska av djupbranten där ”monstergäddorna” står. Fiska nu ytterst långsamt och noggrant av branten åt båda hållen med långsamt sjunkande wobbler. Flytta båten ca 30 m från första ankringspositionen och upprepa avfiskningen av branten genom att kasta framåt i branten och även överlappa den tidigare ankringsplatsen. Flytta båten 30 m igen osv. Sydvända lovartvikar ger oftast bästa gäddfångsterna tidigt på våren!

 
Kjell Lagergren (Team Saida) med en bredryggad gädda på 12,9 kilo fångad utanför Mörkö i oktober på en Cisco Kid Nr 601 (Shiner) med svärtad sked.
Leif Engström med en superstark sommargädda på 13,2 kilo fångad i augusti på en Swim Whizz Nr 764 (Tiger Stripe) vid Mörkö.
Leif Engström med fet höstgädda 12,7 kilo fångad i september på en blyad, långsamt sjunkande Swim Whizz Nr 708 ((Orange Scale/Indianlaxen) vid Mörkö.11. Skapa ett för dagen "vinnande mönster"!
Bli inte missmodig när du fiskat några timmar utan att ha fått ett enda hugg! Kom ihåg att du inte i förväg exakt vet var fisken finns. Du har inget skäl att helt byta område innan du bildat dig ett "mönster". Fortsätt att fiska dig framåt samtidigt som du testar olika beten och studerar både ekolod och sjökort. På detta sätt kan du noggrant studera och fiska av nya, heta platser och gamla favoritställen. Snart så börjar du hitta fisken. Var då noga med att memorera topografi, växtlighet och andra detaljer på varje ställe där du kommer i kontakt med fisk. Nu, när du vet var fisken uppehåller sig, kan du förflytta dig till andra platser som har samma typ av topografi och övriga egenskaper som stämmer med de ställen du redan fått fisk på. Detta kallas att skapa sig ett vinnande "mönster"!
Ett "vinnande mönster" består av rätt plats, rätt bete och rätt fisketeknik! När du söker efter stor gädda och lyckats skapa dig ett "mönster" för dagen som ger bra resultat då är det bara att fiska på. Det är tidig vår och du hittar en "monstergädda" i en djupbrant utanför en lekvik. Fiska omsorgsfullt av det närliggande området med en sjunkande wobbler. Spinn in wobblern otroligt långsamt tätt utefter botten med varierande långa spinnstopp. Det lönar sig! Hittar du en stor gädda på en plats, står det i regel flera stora i närheten och väntar! Gäddorna kan stå tätt på en platå i djupbranten eller vid den nedre brytlinjen där slätbotten tar vid. De kan stå i en djupgrop mitt inne i en lekvik eller vid botten nedanför en bergsbrant. Som wobbler rekommenderar jag sjunkande Swim Whizz och Cisco Kid 600 eftersom jag själv genom åren tagit närmare 150 gäddor över tio kilo på dessa två wobblerfabrikat vid tidigt vårfiske. Självklart finns det massor av andra bra wobbler att välja bland.


12. Sök gäddan på skuggsidan vid starkt solljus!
Fiska alltid först på skuggsidan av en grynna eller undervattensklippa. Gäddan brukar ställa sig på skuggsidan av branten eller tätt intill grynnan nere vid botten för att undvika solljuset. Gäddan tycker inte om alltför intensivt ljus. Det starka solljuset gör henne olustig och hon blir dessutom bländad och kan bli temporärt blind. En gädda kan inte blunda eller dra samman pupillerna, utan gäddögat är som en fast bländare på en billig kamera utan variationsmöjligheter. Därför föredrar gäddan att jaga på grunt vatten vid dämpad belysning, och i djupare vatten jagar hon bäst vid fullt dagsljus.
Tidigt på morgonen och sent på kvällen jagar gäddan inne vid stränderna i grunda vikar och över strandbundna vegetationsbottnar men också nära ytan runt friliggande grynnor. Mitt på dagen går hon djupare. Då jagar hon längre ner i branterna vid de friliggande grynnorna, i smala sund och utanför skarpt utskjutande uddar.
Tag därför för vana att fiska grunt inne vid stränderna tidigt på morgonen och sent på kvällen. Mitt på dagen hittas gäddan runtom friliggande grundområden och speciellt om dessa ligger i något sund eller i närheten av öar och vassa uddar.

 
Rune Andersson (Team Saida) med fet monstergädda på 13,1 kilo fångad i juni på en Swim Whizz Nr 702 (Chrome/Blue Scale) utanför Mörkö.
Mikael Hammarstedt (Team Saida) med ett 12,6 kilos kraftpaket till gädda fångad i augusti utanför en friliggande grynna på en ledad Swim Whizz Nr 864 (Tiger Stripe) norr om Fifång, Trosa skärgård.

 

Bild, text och copyright: Leif Engström


Föregående  1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8  Nästa