"34 tips som gör dig till en bättre gäddfiskare."

Av Leif Engström5. Variation är A och O!
Under många år hade jag en fiskekompis som alltid fiskade med Mörrumsspinnaren 18 gram i silver. Han fick gädda när gäddan var inställd på att jaga surrande, snabbt flyende, silverfärgade beten. Den framgångsrike fiskaren varierar däremot alltid sina metoder genom att metodiskt arbeta sig från grunt till djupare vatten. Han varierar inspinningshastighet och bete tills han har hittat den för dagen rätta kombinationen av bete, fisketeknik och fiskeplats. Det är ytterst sällsynt att höra denne fiskare komma hem och klaga på att gäddan inte var på hugget idag!


6. Räkna med hugg inne vid strandkanten!
Många gäddfiskare är så rädda för bottennapp att de bara kastar rakt ut från stranden och snabbt börjar spinna in betet i samma ögonblick det träffar vattenytan.
Detta ger sällan något resultat i vatten djupare än två meter. Betet kommer här att presenteras utanför gäddans blickfält och även om gäddan hör betet vill hon ogärna släppa bottenkontakten och ge sig upp till ytan för att jaga "bytet". Det är betydligt bättre att fiska längs med stränderna tätt utefter botten och spinna in betet långsamt.
Vid fiske från land kommer nästan alla hugg inne vid strandkanten. I klara vatten är det därför bäst att öka inspinningshastigheten de sista metrarna, vilket brukar aktivera gäddan till hugg innan hon ser den fiskande.
I grumliga vatten bör inspinningshastigheten dämpas de sista metrarna. Gäddan hugger då ofta ända framme vid fötterna.

 
Leif Engström med gädda på 13,4 kilo fångad i oktober på en stor Swim Whizz Nr 740 (Pike Scale) i Boviken utanför Harburen Eriksö.
Leif Engström med gädda på 13,9 kilo fångad i maj på en blyad, långsamt sjunkande Swim Whizz Nr 667 (Strawberry) utanför Fifång, Trosa skärgård.
Leif Engström med helt utlekt gädda på 14,6 kilo fångad i juni på en långsamt sjunkande Swim Whizz Nr 512 (Perch/Yellow Belly) vid Mörkö, Trosa skärgård.7. Fiska på grunt vatten med flytande wobbler!
Det finns många flytande wobbler att välja bland. Bomber 16A och 16J är två av de mest populära. Fördelarna med en grundgående, flytande wobbler är flera. Utan att förflytta dig kan du fiska av ett mycket större grundområde än med ett djupgående bete och wobblern fastnar inte så ofta i nate och tångruskor. Du kan också fiska av en grundflad eller en ytligt belägen grynna där djupet varierar mellan 0,5 m och 2,5 m. I mycket grunt vatten skall du spinna in din wobbler långsamt utan häftiga ryck, vilka här skrämmer mer än de lockar. Över djupare vattenavsnitt bör du spinna in wobblern snabbt och oregelbundet. Korta, dragningar med spötoppen under inspinningen varvade med spinnstopp brukar här kunna aktivera gäddan, för på djupt vatten är gäddan inte alls lika lättskrämd som på grunt. Om en gädda hugger eller missar vid hugget, då skall du inte snabbt veva in wobblern och kasta igen, utan största chansen till nytt hugg har du om du helt slutar upp att veva. Rörelsen och motståndet hos vattnet brukar ge wobblern tillräckligt liv för att aktivera gäddan till nytt hugg. Den metoden går extra fint när det blåser och då vattnet är upprört av vågor.
En stor, slug gädda brukar ibland stöta till en ytgående Bomber B16A eller Heddon "Lucky 13" med käften stängd. Oftast tror den fiskande att han haft ett hugg och missat gäddan på grund av för sent mothugg. Detta är ett stort misstag! Den rätta tekniken i denna situation är att helt upphöra med inspinningen och låta wobblern flyta upp mot vattenytan. Wobblern ska inte vevas in på några sekunder. Gör sedan några lätta dragningar med spötoppen. Gäddan brukar nästan alltid stå kvar under wobblern och bevaka den för att se vad som händer. Några lätta dragningar med spötoppen, så att wobblern rör sig i vattenytan, brukar oftast resultera i ett hårt, blixtsnabbt hugg.


8. Fiska djupt efter monstergäddan!
Får du bara smågäddor på ett ställe, då kan du nästan vara helt säker på att det inte finns några stora där. Smågäddor kan du hitta överallt i en sjö, speciellt på grunt vatten. Stora gäddor är svåra att hitta. Vill du regelbundet fånga riktigt stora gäddor då bör du fiska djupt. Du måste söka storgäddan i de djupare delarna av sjön och fiska vid de djupaste delarna av en brant, grynna eller undervattensås. Gäddor på 15 kilo och uppåt finner du oftare i vatten mellan 5 och 10 meters djup än på grundare vatten. Undantagsvis kan den stora gäddan gå grundare vintertid eller i samband med leken på våren. Vägen till goda fångstresultat av stor gädda är att regelbundet fiska med djupgående wobbler såsom sjunkande Swim Whizz och Cisco Kid och spinna in dem långsamt omedelbart ovanför botten eller mycket nära det djupast belägna vegetationsbältet. Det är just här som den stora gäddan, "monstergäddan" brukar hålla till, tätt intill botten i de djupaste delarna av sjön. Hon har blivit stor genom att stanna kvar nere vid botten, dit gäddfiskarens beten mycket sällan når!

 
John-Fredrik Engström, 7 år med sin första 10+ gädda på 10,4 kilo fångad i juni på en blyad, sjunkande Swim Whizz Nr 502 (Chrome Blue Scale) utanför Mörkö.
Kjell Lagergren (Team Saida) visar hur man tar nackgreppp på en 7-kilos gädda fångad i maj på en orangestripa, gammal Arjons Old Pike (Green Gold) sydväst om Mörkö.

 

Bild, text och copyright: Leif Engström


Föregående  1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8  Nästa